Vezelay

 

Vezelay is gebouwd tegen de beschermde 300 meter hoge heuvel la colline eternelle en is vooral bekend als bedevaartsoord en om haar abdijkerk, de basilique Sainte-Marie-Madeleine. Vezelay heeft een lange boeiende geschiedenis. Vezelay kun je vinden op 21 kilometer van Coulanges sur Yonne via een prachtige route door het landschap aan de rand van de Morvan.

Zelf ga ik met regelmaat even naar Vezelay toe, vanwege de rit erheen, even de beenspieren te tarten want het is een pittige wandeling de heuvel op, vanwege de zelfs op zondag altijd relatieve rust maar vooral ook omdat het een mooi plaatsje is met z’n prachtige huizen, de tuinen, eeuwenoude blauwe regens, de stokrozen waar ik niet zo’n fan van ben maar daar wel, het serene dat ervan uitgaat als je nonnen en priesters in vol ornaat ziet wandelen en natuurlijk dan de basilique aan het einde van de klim met vlak erbij de laatste pleister- en verzamelplaats voordat de lange tocht naar Santiago de Compostella wordt begonnen.

 

Regelmatig worden concerten gegeven in het Cité de la Voix, dat wordt dan op posters in de stad wel aangekondigd maar soms zit er ook spontaan een groepje musici in de basilique om een recital te geven, vermoedelijk omdat de akoestiek zo goed is.

Hou er rekening mee dat je niet met blote schouders de basilique betreedt. De kans is groot dat je door een oude Nederlandse non die in Vezelay woont vermanend wordt toegesproken. Dat gebeurt je dus maar één keer. Nu heb ik altijd een omslagdoek in de tas voor het geval ik op enig moment in Vezelay eindig. In de meeste kerken tref je naast de altijd aanwezige beelden van Jeanne d’Arc overigens meestal helemaal niemand aan. In Vezelay is dat wel anders. Zeker tijdens de solstice op 21 juni als er een bijzonder licht fenomeen optreedt ‘le chemin de lumière’ (het lichtpad). Dit jaar heb ik het eindelijk met eigen ogen kunnen zien. Het was prachtig. Dit jaar 21 december moet ook eens een keer kunnen lukken ijs en weder dienende. De basilique Sainte-Marie-Madeleine wordt in één adem genoemd met Mont-Saint-Michel en Montsegur als het gaat om de positieve energie die er vanuit gaat.

Je kunt er eigenlijk niet omheen maar vergeet vooral niet de wonderschone crypte in de basilique te bezoeken waar de relikwiën van Maria Magdalena, ja zij, de vrouw van Jezus … zeg maar zich bevinden.

Halverwege de weg naar boven vind je een informatiecentrum over de basilique en het lichtpad. Tenzij je goed frans spreekt of een echte garantie krijgt dat de toer in het Engels wordt gehouden heeft het nauwelijks zin om te gaan, jammergenoeg.

 

Tussen de middag kun je er prima lunchen tegen uiteenlopende prijzen maar je kunt ook picknicken als je om de Basilique heen loopt. Daar vind je schaduw onder de grote oude kastanjebomen en een schitterend uitzicht over de streek.

Als je aan de rechterkant naar beneden kijkt zie je een van de wijngaarden die Vezelay rijk is en iets verderop ligt het dorpje St. Père. Door St Père stroomt de Cure (zie ook Le Saut de Gouloux). Daar kun je ‘s zomers kano’s huren en ter plekke wildwater varen. Ook kun je daar langs de rivier picknicken. Anderhalve kilometer ten zuiden van St. Père vind je Les Fontaines Salées. Daar zijn zoutwaterbronnen met eiken holle behuizingen die stammen uit het neolitichum ofwel de nieuwe steentijd en dateren van 2300 BC. Ze zijn nog steeds helemaal in tact. Er zijn nog 14 actieve bronnen een cirkelvormige tempel van de godheid van het water, evenals een Gallo-Romeinse thermale instelling en een buitenverblijf van de 1e en 2e eeuw na Christus. Alleszins de moeite waard om te bezoeken, maar pas op als het erg heet is want er is op de locatie geen tot nauwelijks schaduw te vinden. Bij de entreeprijs is inbegrepen een bezoek aan het kleine plaatselijke museum in St. Père waar je archeologische vondsten van Les Fontaines Salées kunt zien.

 

Tot slot mag zeker niet vergeten worden dat Vezelay een klein maar werkelijk heel mooi museum met beeldende kunst heeft. Je vindt daar Picasso’s, Kandinsky’s en nog veel meer.

Advertisements