Noyers-sur-Serein en Montréal

Vandaag weer twee mooie plekken gevonden op nog net geen uur rijden van Coulanges sur Yonne, Noyers-sur-Serein en Montréal. We begonnen richting Noyers. De route erheen is trouwens prachtig en gaat onder andere via Mailly le Château en Arcy sur Cure (waar zich grotten met prehistorische tekeningen bevinden).

De oorsprong van Noyers is niet duidelijk maar de plaats werd gesticht door een Gallische stam, niet lang voordat het gebied veroverd werd door de Romeinen. Er heeft ooit een van de beroemdste kastelen van Frankrijk gestaan maar dat is helaas in 1599 afgebroken. In de loop der tijden is Noyers diverse keren belegerd geweest.

 


Op de heuvels rondom Noyers groeien veel wijnstokken, walnootbomen en kersenbomen. Tot het begin van de twintigste eeuw werkten er nog veel ambachtslieden in Noyers. Ook  schijnt Noyers een aantal malen als decor te hebben gediend voor films en tv-series.

In Frankrijk, maar zeker in de Bourgogne, heerst een echte lunch cultuur. Iedereen eet een warme maaltijd tussen de middag en meestal gaan collega’s dan ook gezamenlijk uit eten. Het is voor werkgevers ook verplicht om ongeveer rond de 14 euro per dag te betalen aan medewerkers zodat zij een warme maaltijd kunnen gebruiken. Daarom zie je dan ook op de kaart in de meeste restaurants een driegangen lunch menu dat rond dat bedrag ligt, althans ik vermoed dat dat de reden is.

Natuurlijk geldt dat niet voor alle restaurants. Vandaag viel onze keuze op een heel bijzonder restaurant Les Millésimes, waar je de keuze hebt uit een buffet of voor een klein extra bedrag à la carte. Het eten was een beetje pittig van prijs maar wel voortreffelijk.

 

 

Na de lunch zijn we nog even doorgereden naar een ander middeleeuws plaatsje genaamd Montréal. Hier geen vakwerkhuizen zoals in Noyers echter wel de prachtige bouw met zandsteen waar onze regio zo rijk aan is. Montréal ligt op 27 kilometer van Noyers en de route van Montréal terug naar Coulanges sur Yonne voert langs plaatsen als Avallon en Vezelay. Hou er wel rekening mee dat je voor een wandeling door Montréal wel goed ter been moet zijn. Men staat het oogluikend toe dat je naar boven rijdt als mensen slecht ter been zijn maar het is een pittige rit naar boven. Wij zijn een eind gekomen vandaag doch voor mijn reisgenoten (85 en 89 jaar oud) was de klim toch te pittig, de kerk hebben we dus niet gezien.

 

 

 

Advertisements