Het Huis

Le Jardin Victor is een mooi groot stadshuis in het dorp Coulanges sur Yonne in het departement Yonne op de grens met het departement Nièvre in de regio Bourgogne-Franche-Comté, zo’n 200 kilometer ten zuid-oosten van Parijs.

In het huis zullen op de begane grond allerlei activiteiten gaan plaatsvinden voor en door inwoners van het dorp en de omgeving. Te denken valt aan allerlei kunst- en kook workshops, yoga en meditatie, kleine bijeenkomsten of feestjes, proza-, literatuur- en filmavonden al dan niet met diner. en ga zo maar door. Maar de begane grond zal vermoedelijk ook toegankelijk worden om een kop koffie of thee te komen drinken.

De tuin begint langzaam aan ook vorm te krijgen en het kan zijn dat ook daar komend jaar activiteiten kunnen plaatsvinden.

Op de eerste verdieping bevindt zich een klein appartement dat het gehele jaar door voor vakantie verblijf te huur is. Het appartement kan eventueel ook worden gehuurd door iemand die wat langer wil blijven, bijvoorbeeld voor het schrijven van een boek of een scriptie.

Het huis in Coulanges sur Yonne is zo’n 200 jaar oud en lange tijd niet gebruikt waardoor behoorlijk verval is ingetreden. Het is daarom van belang dat het huis weer bewoond gaat worden omdat alleen dat al goed is voor verbetering van de staat van het huis. Eind vorig jaar zijn op de eerste verdieping nieuwe ramen met dubbelglas geplaatst. Dat hebben we gedaan met nieuwe eiken raamkozijnen om zoveel mogelijk traditioneel te blijven.

In het voorjaar is een eerste begin gemaakt met de renovatie op de begane grond. We willen het pand zoveel mogelijk in oude staat herstellen, wat betekent dat er veel loze tussenmuurtjes inmiddels hebben weggesloopt. Ook is het de bedoeling om de eiken balken die 200 jaar verstopt hebben gezeten onder tengels en een dikke pleisterlaag tevoorschijn te halen. Daarmee hebben we ons veel werk op de hals gehaald omdat er honderden spijkers uit zullen moeten, de balken allemaal moeten worden geschuurd en in de olie moeten worden gezet. Als dat klaar is moeten we tussen de balken gaan isoleren maar hopelijk is het als het plafond klaar is de moeite waard geweest.

Ook zijn we bezig de pleisterlagen (en soms cement) te verwijderen van de muren waardoor we op de oude steensmuur terecht komen. Dat was hard nodig voor het behoud van het huis want toen de lambrisering eraf kwam was duidelijk dat er veel vocht in de muren zat dat nooit weg heeft gekund.

 

Screen Shot 2016-08-19 at 12.25.09

Aanvankelijk was het de bedoeling om beneden een eikenhouten vloer te leggen. Om de kosten te drukken en nu er een aantal tapijten liggen valt het allemaal wel mee. We laten voorlopig de vloer beneden zoals die nu is.

Het geheel van de begane grond zal gaan fungeren als multifunctionele culturele ruimte, die kan worden gebruikt als galerie, pop-up store, wekelijkse yoga-klassen, workshops (we hebben al een Italiaanse kok uit Amsterdam enthousiast gevonden om een masterclass ravioli maken te komen geven),  maar ook besloten bijeenkomsten al dan niet met diner.

Wat de functie van de grote zolder zal gaan worden, daar denken we nog over.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s