Clamecy

Clamecy wordt lokaal omschreven als de hoofdstad van de valleien van de Yonne en onder de Franse toeristische criteria “Station Verte de Vacances” (centrum voor buitenactiviteiten) en onder de “Plus Beau Détour de France” (mooiste routes in Frankrijk). Daarnaast heeft Clamecy een mooi middeleeuws centrum met ook weer mooie vakwerkhuizen. Daarom heen be vindt zich een ring met 19e eeuwse huizen. Clamecy is een periode lang heel welvarend geweest, met name door de houthandel, de doorvoerhaven van boomstammen vanuit de Morvan naar Parijs.

Dit zegt ook iets over de omgeving. Als je in de gelegenheid bent om een fiets mee te nemen, de regio is bij uitstek geschikt voor mooie fietstochten.

 

In Clamecy stroomt de rivier de Beuvron in de Yonne die vervolgens van daaruit richting Coulanges sur Yonne stroomt. Ook komen hier de Yonne en het Canal du Nivernais even samen in een haventje waar veelal huurboten aanmeren vooraleer hun weg via het kanaal te vervolgen. De Yonne richting de Seine wordt namelijk pas bevaarbaar bij Auxerre. Tot daar loopt het Canal du Nivernais grotendeels parallel aan de Yonne.

Clamecy ligt op bijna 9 kilometer van Coulanges sur Yonne. Tussen Coulanges sur Yonne en Clamecy bevinden zich ook Les Roches de Basseville in Surgy. Dit is niet de doorgaande route naar Clamecy maar een binnendoor route via Pousseaux en Surgy dus.

 

 

Voor ons in Coulanges sur Yonne is Clamecy de eerste plek buiten het dorp zelf waar boodschappen worden gedaan (er zijn twee mega supermarkten) maar vooral is er de biologische winkel Le graineterie en op zaterdag is er in de overdekte markt onder het stadhuis een streekmarkt waar lokale boeren hun biologische waren verkopen. De biologische winkel hanteert normale prijzen, de markt is behoorlijk duur maar het is op z’n minst een bezoek waard omdat alles er zo mooi uitziet.

 

 

Advertisements