Chantier Médiéval de Guédelon

Midden in de streek Puisaye, in het departement de Yonne in de Bourgogne zijn inmiddels zo’n 40 werklieden een enorme uitdaging aan gegaan, het bouwen van een burcht volgens de technieken en met de gereedschappen uit de middeleeuwen.

Guédelon ligt, afhankelijk van de route die je kiest, op zo’n 45 minuten rijden vanaf Coulanges sur Yonne. Qua kilometers de kortste route die in tijd het langste duurt voert langs smalle binnenwegen, maar welke route je ook kiest elke route is een lust voor het oog.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Guédelon ligt in een bosrijke omgeving en de locatie biedt zelfs op heel hete dagen voldoende schaduw waardoor het altijd aangenaam vertoeven is. Rondom het kasteel is een middeleeuws dorp gebouwd waar allerlei oude ambachten worden beoefend en demonstraties worden gegeven.

 

 

 

Het is zonde om alles dubbel te vertellen, alle interessante informatie kun je ook vinden op de website van Guédelon. De BBC heeft er zelfs een documentaire aan gewijd.

Als je dan toch in de buurt bent en je hebt nog wat tijd dan is het ook leuk om even een kijkje te nemen in het nabij gelegen Saint-Saveur-en-Puisaye.

Saint-Sauveur-en-Puisaye is de geboorteplaats van Sidonie-Gabrielle Colette, romanschrijfster, actrice en journalist. In het in de plaats gelegen kasteel het Musée Colette gevestigd.

Andere mooie plek is de kerker van Saint-Sauveur-en-Puisaye. Het is een gefortificeerde toren op een heuvel. Plaatselijk wordt het de Saraceense toren genoemd maar ik heb nog niet kunnen achterhalen waarom. Sowieso heb ik nog weinig kunnen vinden over dit soort torens. In Cravant, ten noord-oosten van Coulanges sur Yonne, staat een toren die ik niet zo lang geleden bij toeval kon bezoeken en die ook ‘Donjon’ wordt genoemd. Over deze toren en zijn eigenaresse zal ik in een aparte pagina nog informatie geven.

Ben je gek op boeken dan vind je midden in het plaatsje een van de leukste antiquariaten die ik ooit heb bezocht, dus ga daar zeker even rondneuzen.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s