Beaune

 

Beaune is een ommuurde stad in het centrum van de Bourgogne, een wijnproducerende regio in Frankrijk en Beaune is de wijnhoofdstad.. Omgeven door de Côte d’Or wijngaarden, is de geplaveide stad bekend door de jaarlijkse wijn veiling. De afstand tussen Coulanges sur Yonne en Beaune is via de A6 (Route du soleil) bij Avallon 139 km. Zelf ben ik teruggereden via Autun, overigens ook niet te versmaden en staat bij mij nog hoog op de lijst van plaatsen die ik ga bezoeken vanwege de romeins/gallische geschiedenis en locaties die te bezichtigen zijn. Daar plaats ik nog geen foto’s van omdat ik zelf nog geen foto’s heb gemaakt maar een voorproefje vind je in de link. Vanuit Autun kun je dan dwars door de Morvan terugrijden naar Coulanges sur Yonne.

Beaune dan nu, met haar prachtig getegelde daken met geometrische patronen in allerlei kleuren. Het mooiste gebouw is inderdaad het Hôtel-Dieu, in 1443 gesticht als Hospice de Beaune door Nicolas Rolin, kanselier van de Hertog van Bourgogne en zijn echtgenote Guigone de Salins als een ziekenhuis en toevluchtsoord voor de armen. De honderjarige oorlog was net voorbij maar er trokken nog steeds plunderende bendes door het land die honger en ellende veroorzaakten onder de bevolking. Toen vervolgens ook nog de pest uitbrsk gaf de paus toestemming voor de stichting van het hospice. In verband daarmee sticht Nicolas Rolin een nieuwe religieuze orde Les sœurs hospitalières de Beaune.

 

 

 

Wandelend door de straatjes vind je bijzondere beelden aan muren, soms zijn ze zo subtiel aangebracht dat je er zo aan voorbij zou kunnen lopen.

 

This slideshow requires JavaScript.

Naast een wijnmuseum kun je in Beaune ook een museum voor beeldende kunst vinden en Le Dalineum waar een verzamelaar van kunst van Salvador Dali zijn privé collectie permanent tentoonstelt.

 

Advertisements