Mimolette

Eigenlijk het enige eetbare product dat ik hier in Frankrijk miste was oude kaas. Oude kaas kan ik missen zoals iemand anders een stuk taart, een gebakje of chocola mist.

Een week geleden heb ik eindelijk de Franse equivalent gevonden, Mimolette. Niet echt uit de streek maar wel heel Frans.

Een klein stukje geschiedenis. De Mimolette wordt vaak vergeleken met de Nederlandse Edammer kaas. Daar kan ik me qua vorm wel iets bij voorstellen.

Rond 1675, toen Frankrijk onder het bewind van Louis XIV in oorlog was met Nederland, verbood Colbert, nee niet Stephen, maar Jean-Baptiste, als Minister van Financiën de invoer van Nederlandse kaas. Hij eiste van de Franse boeren uit de regio Vlaanderen om een soortgelijke kaas te ontwikkelen om het moreel van de troepen op te krikken. Dit is dus de mimolette geworden, afkomstig uit Noord-Frankrijk. Deze kaas wordt ook wel de “boule de Lille” genoemd.

In tegenstelling tot de Nederlandse variant wordt de korst van mimolette niet met was behandeld. Rijping vindt plaats op kamertemperatuur tussen de natuurlijk rode bakstenen van Nord-Pas-de-Calais, op planken van sparrenhout en kan van 6 weken tot 2 jaar duren. De korst van de kaas wordt iedere week geborsteld om microbacteriën, die overigens voor de mens onschadelijk zijn, te elimineren. Hierdoor kan de kaas ademen. Om de kwaliteit te testen wordt met een palmhouten hamer op de kaas getikt.

Voor een stevige, soepele, compacte en lichtjes olieachtige kaas met een zoete en “nutty” smaak, moet de kaas niet langer dan 6 maanden rijpen. Voor een harde, pittige en intens fruitige mimolette is het rijpingsproces minstens 9 maanden.

De prachtige oranje kleur kreeg de mimolette vroeger door annatto. Tegenwoordig wordt annatto of caroteen gebruikt.
Op het internet zijn een aantal recepten te vinden waarbij mimolette wordt gebruikt, veelal vis zoals schar en zeeduivel maar ook coquilles Saint-Jacques. Dat ga ik vast nog een keer uitproberen maar voorlopig geniet ik nog van een simpel broodje.

 

Screen Shot 2017-09-08 at 11.51.26

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s