Lelietjes van dalen

Vandaag stond er aan de overkant van de straat een klein tafeltje met erachter een meisje dat lelietjes van dalen verkocht. Monique met wie ik net naar de Graineterie in Clamecy was geweest vertelde dat ieder jaar op en rond 1 mei lelietjes van dalen worden verkocht.

Bij de Kelten was 1 mei het ’t begin van het eerste Keltische halfjaar en in de middeleeuwen was dit de maand waarin je je moest verloven, maar in grote delen van Europa (behalve Nederland en Zwitserland) is dit tegenwoordig de dag van de arbeid (in Frankrijk ‘Fête du travail’).

Die dag (1 mei dus) is onlosmakelijk verbonden met de muguet (het lelietje-van-dalen), oersymbool van geluk en het begin van de lente. Op deze dag geven de Fransen hun geliefde(n) een bosje meibloempjes om hun liefde en vriendschap te laten zien. Dat wist ik overigens nog niet toen ik een bosje lelietjes van dalen ging halen. Bij mij staat het bosje nu op tafel als symbool van de lente en dat is het zeker vandaag. Na een paar erg koude en bewolkte dagen is het nu weer een zonnige dag.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s