Vandaag stond er aan de overkant van de straat een klein tafeltje met erachter een meisje dat lelietjes van dalen verkocht. Monique met wie ik net naar de Graineterie in Clamecy was geweest vertelde dat ieder jaar op en rond 1 mei lelietjes van dalen worden verkocht.

Bij de Kelten was 1 mei het ’t begin van het eerste Keltische halfjaar en in de middeleeuwen was dit de maand waarin je je moest verloven, maar in grote delen van Europa (behalve Nederland en Zwitserland) is dit tegenwoordig de dag van de arbeid (in Frankrijk ‘Fête du travail’).

Die dag (1 mei dus) is onlosmakelijk verbonden met de muguet (het lelietje-van-dalen), oersymbool van geluk en het begin van de lente. Op deze dag geven de Fransen hun geliefde(n) een bosje meibloempjes om hun liefde en vriendschap te laten zien. Dat wist ik overigens nog niet toen ik een bosje lelietjes van dalen ging halen. Bij mij staat het bosje nu op tafel als symbool van de lente en dat is het zeker vandaag. Na een paar erg koude en bewolkte dagen is het nu weer een zonnige dag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s