The world according to …

Een paar jaar terug zag ik voor het eerst de documentaire The world according to monsanto. Ik krijg het maar niet voor elkaar om de m met een hoofdletter te schrijven. Zojuist ben ik er voor de zoveelste keer aan begonnen omdat ik de link hier wil plaatsen.

Hier in Frankrijk is het gebruik van roundup voor de landbouw inmiddels verboden, maar helaas staan de schappen in de supermarkt nog steeds vol met het smerige goedje voor particulier gebruik. Dat men zich hier op het platteland niet algemeen bewust is van de gevaren van dit verdelgingsmiddel, daar kwam ik wel op voor mij zeer schokkende manier achter toen de buurman met een spuit bij mij het erf op kwam. Ik was zo geschokt dat ik niet weet wat ik in eerste instantie aan hem vroeg, waarop hij antwoordde dat hij het erf al jarenlang onkruidvrij hield met jawel, roundup. Ik was een hartstilstand nabij en heb kennelijk geschreeuwd want de buurman stond als aan de grond genageld bij mijn reactie dat er nooit echt nooit meer op het erf gespoten mag worden. Vandaar de grote woestenij in de tuin waar nagenoeg niets meer wil groeien. Het gaat zat zeker 3 jaar duren voordat de bodem zich enigszins hersteld heeft. Voorlopig dus dag tegen mijn plannen om klimkiwi’s in de tuin te zetten en ik heb mijn eerste blauwe regen nu in een grote vuilnisbak staan.

Ik vervloek het dat ik nog onvoldoende frans spreek. Hoe kan ik iemand die de dag erna weer vrolijk zijn eigen tuin aan het spuiten is, duidelijk maken dat roundup geen onschuldig goedje is. Zijn tuin is voor een groot deel zeer ‘onkruidvrij’ en daar is hij trots op. Een tuin waar drie honden iedere dag, de hele dag, verblijven. Een huis met 6 katten en tot overmaat van ramp heeft deze buurman twee dochters. Hoe kan ik hem duidelijk maken dat de vruchtbaarheid van zijn eigen dochters een reëel gevaar loopt. Ik ben zo goed en zo kwaad als het gaat van plan een e-mail aan zijn zuster te schrijven, in de hoop dat zij hem op de gevaren kan wijzen. Zij heeft zelf vier dochters. Maar misschien gebruiken zij zelf dit goedje ook wel. Immers, zoals de foto ook laat zien is er niet veel anders verkrijgbaar hier dan dit merk. M heeft hier duidelijk een monopolie. Op de barricaden dan maar weer.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s