Gougère

Soms ben ik ‘s ochtends net te laat voor een croissantje bij de bakker aan de overkant van de straat. Sinds kort heb ik een lekker alternatief voor het ontbijt gevonden, een gougère.

In de achttiende en negentiende eeuw werden Gougeres soms gemaakt van soezendeeg, maar soms ook met kaas, eieren en paneermeel. In die tijd was de gougère meer een platte schijf, zeker geen bol of ring zoals nu. De gougères bij mijn bakker hebben ongeveer een doorsnede van 10 cm. Er zijn ook kleinere vormen die op onze kaassoesjes lijken maar die worden meer gebruikt als hapje bij een apéritief.

Eerdere vormen van Gougère leken meer op een stoofpot dan een gebakje, met inbegrip van kruiden, spek, eieren, kaas, specerijen en vlees gemengd met het bloed van een dier, en bereid in de maag van een schaap. In het middeleeuwse Frankrijk, het was een soort van kaas taart of taart. Tegenwoordig wordt de gougère toch wel echt gezien als een specialiteit uit de bourgogne en wordt gemaakt van soezendeeg met kaas, comté of gruyere.

Mocht je het zelf eens willen proberen, ik heb het nog niet gedaan maar zal dat zeker nog gaan doen, dan volgen hier de ingrediënten: boter, water, meel, kaas, nootmuskaat, eieren, peper, zout.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s