Soms ben ik ’s ochtends net te laat voor een croissantje bij de bakker aan de overkant van de straat. Sinds kort heb ik een lekker alternatief voor het ontbijt gevonden, een gougère.

In de achttiende en negentiende eeuw werden Gougeres soms gemaakt van soezendeeg, maar soms ook met kaas, eieren en paneermeel. In die tijd was de gougère meer een platte schijf, zeker geen bol of ring zoals nu. De gougères bij mijn bakker hebben ongeveer een doorsnede van 10 cm. Er zijn ook kleinere vormen die op onze kaassoesjes lijken maar die worden meer gebruikt als hapje bij een apéritief.

Eerdere vormen van Gougère leken meer op een stoofpot dan een gebakje, met inbegrip van kruiden, spek, eieren, kaas, specerijen en vlees gemengd met het bloed van een dier, en bereid in de maag van een schaap. In het middeleeuwse Frankrijk, het was een soort van kaas taart of taart. Tegenwoordig wordt de gougère toch wel echt gezien als een specialiteit uit de bourgogne en wordt gemaakt van soezendeeg met kaas, comté of gruyere.

Mocht je het zelf eens willen proberen, ik heb het nog niet gedaan maar zal dat zeker nog gaan doen, dan volgen hier de ingrediënten: boter, water, meel, kaas, nootmuskaat, eieren, peper, zout.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s